Børnefamilierne spiser ikke nok frugt og grønt. Men hvad skal der til for at lave om på det? Det sætter en ny rapport fra Fødevareinstituttet, DTU, nu fokus på i samarbejde med '6 om dagen'-kampagnen.
6 om dagen. Så meget frugt og grønt skal vi have. Og selvom børnene skal have lidt mindre – mellem 300 og 500 gram om dagen, så spiser 40 procent af børnene i undersøgelsen mindre end de anbefalede mængder.
Fokus på karakteriatika for børnefamilier Rapporten fra Fødevareinstituttet sætter fokus på, hvad der karakteriserer de børnefamilier, der spiser for lidt frugt og grønt. Sammenligner man familier, der spiser lidt frugt og grønt, med familier, der spiser meget frugt og grønt, viser rapporten for eksempel, at gruppen, der spiser lidt frugt og grønt, også bruger mindre tid på at lave mad og oftere spiser færdigretter. Der er også færre i denne gruppe, der udtrykker interesse for at spise sundt til daglig. Og dette er blot et udpluk af de karakteristika, som rapporten behandler.
Kampagne målrettet børnefamilier Rapporten fra Fødevareinstituttet kommer ikke med den forkromede løsning på problemet. Men den leverer værdifuld viden til det videre arbejde i '6 om dagen'-kampagnen, som i den kommende tid målretter kampagneindsatsen til den del af børnefamilierne, der spiser mindst frugt og grønt. Der er helt sikkert masser af barrierer, der skal overvindes, hvis målet skal nås. Men rapporten har også det positive budskab, at der er et større ønske om at spise sundere i familier med små børn. Også blandt de familier, der spiser mindst frugt og grønt.
Udfordringen består så i også at få inddraget den mindre gruppe af børnefamilierne, der ikke udtrykker noget ønske om at spise sundere.