  | | | | | | | | Kartoflerne rives på et rivejern. Gæren smuldres i dejfadet og udrøres med det lunkne kartoffelvand, på ca. 35 grader. De revne kartofler, det smeltede, afkølede smør, sukker og ½ af hvedemelet tilsættes og piskes sammen til blandingen er sej. Skålen dækkes med et opvredet klæde og stilles køligt til næste dag - natten over.
Nu tilsættes salt og resten af melet og dejen æltes, til den er blank og smidig og slipper bord og hænder. Dejen kommes i fadet, dækkes med et fugtigt klæde og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer. Dejen formes til et eller to runde brød, der lægges på bagepapir eller en smurt bageplade og hæver tildækket, til brødene har nået dobbelt størrelse, ca. 30 minutter. Brødene pensles med vand og bages ved 200 grader i ca. 45 minutter eller til de er brune og gennembagte. | | | | |
|
|
 | | | | | | | | 300 g. | kogt kartofler | 20 dl. | lunkent kartoffelvand | 4 spsk. | svinefedt eller smør | 4 spsk. | sukker | 40 g. | gær | 3000 g. | hvedemel | 6 spsk. | salt |
| | | | |
|